Kestotesti: Apple Watch, ihastus joka kuihtui

Julkaistu: 21 elokuun, 2018

Apple Watch saapui rummutellen markkinoille vuonna 2015 ja Applen esityksestä syntyi kuva, että koko maailma vallataan. Laite oli kuitenkin alussa melko turha laite, koska se ei ollut oikein vielä löytänyt paikkaansa, eivätlä ihmiset oikeastaan edes tienneet mitä sillä oikein tehdään. Apple joutuikin syömään vähän sanojaan tässä vaiheessa. Tällä hetkellä ollaan menossa jo versiossa 3 ja nelosversio julkaistaan lähiviikkoina / kuukausina. Uusi versio tulee olemaan todennäköisesti isommilla näytöillä ja muilla päivityksillä.

Kaikki samassa paketissa

Itse ihastuin Apple Watch Series 3:ssa siihen, että yksi laite hoitaisi kaiken: musiikin kuuntelu langattomilla kuulokkeilla, puhelimeen vastaaminen, viestien lukeminen ja tietenkin se sykkeen mittaus. Tätä ennen olin käyttänyt vuosia Polarin sykemittareita ja tottunut niiden tarkkuuteen ja päätinkin vuoden ajan kokeilla noita merkkejä rinnakkain. Käytin kelloja kun kävin lenkillä, intervalleja juostessa sekä salilla treenatessa. 

Tässä vaiheessa haluan tuoda esille, että käytän pääsääntöisesti Applen puhelimia ja tietokoneita, joten Applen kello oli luonnollisestikin itselleni järkevä valinta.

Kun hankin Apple Watchin pidin heti sen laadukkaasta olemuksesta ja siitä, että pystyin hankkimaan siihen mm. erilaisia hihnoja eri käyttötarkoituksiin. Huomasin kuitenkin myöhemmin, että en jaksa pahemmin vaihdella noita hihnoja, joten pari erilaista hihnaa riitti (urheulu ja arki). Myöhemmin kellosta on tullut itselleni lähinnä urheilukello, enkä ole käyttänyt sitä pahemmin muualla kuin urheillessa ja hihnojen vaihtaminen väheni entisestään. 

Uusi kiiltävä laite

Hankin series 3:sen Nike-version heti kun kello julkaistiin ja ajattelin, että kello kestää kuin Polarinkin kellot urheillessa. Sain kuitenkin todeta tämän vääräksi jo parissa kuukaudessa, kun eräänä aamuna laitoin kellon käteen ja huomasin, että kellon lasi oli halki. Siitä, miten näyttö on hajonnut, ei ole vieläkään mitään tietoa. No ajattelin, että otan yhteyttä huoltoon ja vaihdan näytön. Huoltohenkilö kertoikin sieltä, että laitetta ei voi huoltaa, vaan se vaihdetaan hintaan 299€ uuteen vaihtolaitteeseen. Eli 150€ halvemmalla, kuin kokonaan uusi laite. No, laite jäi huoltamatta.

Yksi tärkeimpiä ominaisuuksia Apple Watchin hankinnassa oli, että voin kuunnella sillä musiikkia urheillessa. Tietenkään Spotify:ta kelloon ei saa, vaan pitää hankkia Apple Music. Itse en hankkinut tätä vaan siirsin musiikit kellon 2Gt muistiin ja kuuntelin musikkia sieltä. Tästä ominaisuudesta olen edelleenkin aika tyytyväinen, vaikkakin tila on kyllä melko pieni.

Ajattelin myös aluksi, että voin vastailla kellolla puheluihin näppärästi, kun olen langattoman netin ääressä ja puhelin samassa tilassa verkossa, mutta sain todeta, että tämäkään ei valitettavasti toiminut ihan niin kuin mainoksissa. Puhelimen on oltava aina lähimaastossa ja mielestäni tässä vaiheessa, koko idea menee jo pieleen. Kellosta on toki saatavana versio jossa on integroitu sim-kortti, mutta suomen puhelinoperaattori eivät tue tätä ominaisuutta ainakaan toistaiseksi. Tuki olisikin ratkaissut ongelman, mutta maissa jossa operaattorit tukevat tätä, on kuukausihinnat olleet mielestäni aivan liian korkeita, enkä olisi hankkinut liittymää noilla hinnoilla.

Kelloon on saatavana melko paljon erilaisia appeja (ohjelmia), mutta olen todennut käytössä, että suurimmalla osalla ei tee yhtään mitään, vaan otan mielummin puhelimen käteen ja teen sillä saman asian nopeammin / tehokkaammin.

Akun kesto on osoittautunut hieman ristiriitaiseksi. Sinänsä akun kesto on hyvä, kello pysyy päällä jopa pari päivää. Mutta vaikket käyttäisi sitä, niin akku tyhjenee muutamissa päivissä. Olen joutunut jättämään laitteen tästä syystä kotia useamman kerran, kun olen lähtenyt lenkille. Toisaalta jos vertaan Polarin M600:seen Android urheulukelloon, on Apple Watchin akunkesto huomattavasti parempi.

Urheilukelloko?

Pakko kyllä todeta tähän vaiheeseen, että itse en ole keksinyt Apple Watchille muuta järkevää käyttöä kuin urheilukello. Mielestäni se toimii tässä asiassa parhaiten. Laitetta voi toki käyttää kellona, mutta itse en ole oikein löytänyt tälle selkeää hyötyä verrattuna oikeaan kelloon, josta ei lopu paristo.

Vertailin Apple Watch Series 3:sta sekä Polarin M600 sekä M400:sta keskenään. M400:sessa käytettiin normaalia erittäin tarkkaa Polarin sykevyötä ja käytin tätä referenssilaitteena. M600:sessa oli rannesykkeenmittaus sekä GPS, kuten Apple Watchissa. Heti ensimmäisillä kerroilla sekä Apple Watchissa että M600:sessa huomasin ongelman rannemittauksen tarkkuudessa urheilun alussa. Ennen kuin keho lämpeni ja veri alkoi kiertää kunnolla mittaus pätki molemmissa kelloista, tai antoi liian pieniä sykkeitä. Apple Watch oli muutenkin kriittisempi miten kello oli ranteessa, kun taas Polar ei menettänyt niin helposti sykettä, vaikka kello liikkui tai kallistui vähän. Polarin sykkeenmittaus oli muutenkin jotenkin nopeampi ja tarkempi. Intervalleja juostessa rannemittaus molemmilla kelloilla oli melko suuntaa antavaa. Toinen iso ongelma oli GPS:n tarkkuus. Kellot näyttivät ”oikean” nopeuden yleensä vasta, kun intervalli oli jo ohi.

Oma kokemuksen Apple Watchista urheilukäytössä on seuraava. Laitetta on helppo käyttää, mutta kellon ominaisuudet loppuvat kesken pian, jos sitä haluaa käyttää oikeasti urheilutuloksia mitatakseen. Myös kellon tarkkuus sykkeen ja GPS:n suhteen on lähinnä suuntaa-antavia, joten laite on parhaimmillaan peruskäytössä. 

Kellon ehdottomasti parasta antia on musiikin kuuntelu ja sen helppous urheillessa.

Loppusanat

Mielestäni Apple Watch aiheuttanut positiivista kilpailua alalle ja jos kehitys jatkuu tähän tahtiin, tulevat älykellot kehittymään tulevaisuudessa huimasti. Kuitenkin tällä hetkellä sanoisin, että jos haluaa oikeasti tarkan urheilukellon, kannattaa hankkia vielä esim. Polarilta tai Suunnolta sykemittari. Jos taas haluaa laitteen joka hoitaa kaiken ja tekee sen vielä tyylillä on Apple Watch ehdottomasti (omasta mielestäni) markkinoiden paras älykello. Kannattaa kuitenkin muistaa, että jos et ole Applen käyttäjä, kannattaa tämä laite jättää kaupan hyllylle ja hankkia laadukas Android-älykello.

– CURU –

Jaa toki eteenpäin